Hogyan védjem meg a cégemet a zsarolóvírusoktól?

Zsaroló Vírus

Mi az a zsarolóvírus?

A zsarolóvírus egy olyan rossz indulatú számítógépes program, amely jellemzően a számítógépen található fájlokat titkosítja, vagy letörli a telepítését követően, vagy egy adott határidőn belül.

A titkosítást végző zsarolóvírusok a legelterjedtebbek, amelyek dokumentumainkat képeinket videóinkat titkosítják. Ezt követően egy üzenetben tájékoztatnak arról, hogyan lehetne a titkosítást visszafejteni és arról is, hogy ez nekünk mennyibe fog kerülni. Az összeg néhány százezer forinttól kezdődik.

Én is el akarom kerülni a zsarolóvírusokat!

Hogyan kaphatom illetve kerülhetem el a zsarolóvírust?

Sok esetben egy e-mailt kapunk, amely mellékletében zsarolóvírus van, és ezt sokszor könnyű elkerülni, mivel idegen nyelvű (angol, német, stb.), így amennyiben nem ismerjük az e-mail íróját, szinte biztos, hogy zsarolóvírus, vagy nem kívánt reklámlevél áll a háttérében.

Amikor a mellékletet megnyitjuk, a zsarolóvírus elszabadul, és titkosítja az operációs rendszer működéséhez nem szükséges fájlokat (Word dokumentumok, Excel táblázatok, képek, hang fájlok, videók, stb.), majd elhelyez egy szöveges dokumentumot, vagy megváltoztatja az asztal háttérképét, melyben leírják mi a teendőnk, hogy a titkosítást feloldjuk. Ezen a ponton már nagyon valószínű, hogy nincs mit tenni, mert olyan titkosítást alkalmaznak, amit nagyon nehéz visszafejteni. Ilyen titkosítást alkalmaznak a bankok is. Tehát, mivel értékes adatainkról van szó, fizethetünk a számítógépes bűnözőknek, ami semmiképpen nem jó választás, mivel semmi sem biztosítja, hogy pénz ellenében hozzáférhetünk adatainkhoz, hiszen egy bűnszervezetet támogatunk.

Hogyan kerülhetem el a zsarolóvírusokat?

Az e-mailban terjedő vírusok esetében a legjobb védekezés a feladóban való kételkedés, azonban előfordulnak másként terjedő vírusok is. Sajnos még egy megfelelően beállított antivírus program sem tökéletes megoldás, mert rendkívüli gyorsasággal születnek új variánsok, így azokat a víruskeresők nem tudják naprakészen követni.

Az egyetlen jó megoldás a megelőzés, amit csak megfelelő biztonsági mentéssel lehet elérni. Biztonsági mentésből sem mindegy, milyet használunk, mivel a biztonsági mentéseket is le tudja titkosítani a zsarolóvírus.

Vedd igénybe rendszergazdai szolgáltatásunkat!